• Westlandia - Vitesse Delft 3 - 0

  Westlandia – Vitesse Delft 3 – 0
  16-04-2022

  De stand van zaken vooraf
  Westlandia behaalde vorige week een mooie 0-1 overwinning bij het sterke HVC`10. Vitesse moest dinsdag 2 punten bij SVC `08 achter laten.

  Westlandia stond vóór de wedstrijd tegen Vitesse op een gedeelde 5e plek, op 8 punten afstand van Vitesse. Voor Westlandia is de wedstrijd van belang, om in aanmerking te komen voor de nacompetitie.
  Vitesse zal willen en móéten winnen, om in het spoor van DSO en UVS te blijven.
  Op 12 maart won Vitesse de thuiswedstrijd tegen Westlandia met 2-0.

  De wedstrijd
  Scoreverloop
  14’ 1-0
  17’ 2-0
  68’ 3-0

  Gele kaarten Vitesse
  44’ Lars Fransen
  14’ Kawa Hisso
  62’ Kawa Hisso

  Rode kaarten Vitesse
  60’ Nathan Martina
  62’ Kawa Hisso


  Vitesse verloor de wedstrijd tegen Westlandia, dat zich stevig op de 4e plek heeft gevestigd, omdat HCV’10 verloor van DoCoS; Vitesse heeft inmiddels UVS uit het oog verloren.
  De laatste weken verlopen wat stroef voor Vitesse. Er wordt niet zo makkelijk meer gescoord en her en der worden punten gemorst. Je zou zeggen dat Vitesse het tegen Westlandia anders zou gaan aanpakken. Dat was niet het geval. De spelers oogden gelaten, gemakzuchtig en initiatief-loos. Daar wist Westlandia wel raad mee. Vanaf de allereerste minuut kwam Vitesse niet aan spelen toe.

  Waren de rode kaarten de oorzaak van de nederlaag van Vitesse? Nee, eerder waren de kaarten het gevolg van de wijze waarop Vitesse aan de wedstrijd begon.
  Vitesse kreeg een lesje intrinsieke motivatie van Westlandia, dat zich uitte in enorme felheid en de overduidelijke insteek om het Vitesse moeite te maken.
  Moet Ronald Hes nu allerlei praatsessies organiseren? Van groot belang zijn motivatie, inzet, teamopoffering, en de échte wil om wedstrijden te winnen, koste wat het kost.
  Iedere wedstrijd starten met opgestroopte mouwen, net als Westlandia.

  De eerste helft
  Westlandia begon energiek aan de wedstrijd. Met enorme druk op de verdediging van Vitesse kwam Vitesse er niet uit. De eerste minuten waren er al enkele schoten op het doel van keeper Kawa Hisso, nog zonder echt gevaar, maar de toon was gezet. Vitesse leek niet verontrust.
  Vitesse probeerde onder de druk uit te komen met lange ballen op spitsen René de Graaff en Koen de Vries. Ver kwamen die ballen niet, want binnen 10 minuten werd er al 5x voor buitenspel gefloten en kon Westlandia weer verder gaan met de druk op Vitesse. Vitesse wist zich geen raad met Westlandia wat ook bleek uit de vele discussies, over hoe Westlandia tegen te houden.
  Geregeld speelde Westlandia met 3 centrumspitsen, daarmee ruimte makend voor met name rechtsback Rick van Rijn, die speelde alsof hij altijd rechtsbuiten speelt.
  Tel daarbij mee, dat Westlandia soms met 3 spelers tegelijk op de helft van Vitesse de balbezittende Vitessespeler onder druk zette, de bal veroverde en weer richting Kawa Hisso trok.
  De kansen voor Westlandia werden groter en het wachten was op een doelpunt.
  In de 14e minuut kon Kawa Hisso een doorgebroken speler slechts met een overtreding afstoppen: strafschop en 1-0.
  Veel kansen werden met niet verzilverd, maar in de 17e minuut was het na een mooie combinatie door het centrum weer raak: 2-0.

  Westlandia had met energievretende inzet Vitesse op de knieën maar het is te prijzen dat langzamerhand Vitesse weer een beetje aan voetballen toe kwam en de Westlandse keeper in beeld wat te doen kreeg. De Delftse supporters hoopten dat en nog voor rust een doelpuntje zou vallen, maar dat kwam er niet van.

  De tweede helft
  Trainer Ronald Hes begreep dat uit een ander vaatje moest worden getapt. René de Graaff werd vervangen door Norvin Mercera en Sjoerd van der Kolk ging ver voor de verdediging spelen. Want in de eerste helft had Vitesse op het middenveld niets te vertellen.
  De wijziging zorgden voor een aanvallender Vitesse. Enkele schoten gingen maar net over en de indraaiende corners van Sjoerd van der Kolk waren gevaarlijk. Ternauwernood werd de keeper enkele keren geholpen door zijn verdedigers, die inzetten van de lijn werkten. Het was wachten op een verdiend doelpunt van Vitesse.
  Een wilde verre trap van een Westlandia-verdediger bereikte echter een eenzame Westlandia-aanvaller.
  Er ontstond een vinnig duel met Nathan Martina. De aanvaller leek Nathan te ontglippen en kwam ten val. De scheidsrechter beoordeelde dit als het neerhalen van een doorgebroken aanvaller in scoringspositie, en gaf Nathan direct de rode kaart. Het leek allemaal wat zwaar gestraft omdat de vermeende overtreding ongeveer bij de punt van het strafschopgebied was en in het centrum Vitesse verdedigers terugkwamen.
  Rood dus voor Nathan. Keeper Kawa kwam ook nog even verhaal halen en kreeg zijn 2e gele kaart.
  Met negen man moest Vitesse verder. Koen de Vries werd opgeofferd voor reservekeeper Marco Bergen Henegouwen.
  De druk kwam weer op de verdediging van Vitesse en Westlandia scoorde 3-0. Eigenlijk vond iedereen het prima zo. Westlandia had Vitesse een lesje voetbalinzet gegeven en Vitesse kwam er niet meer aan te pas.
  Marco keerde nog een paar inzetten van Westlandia maar de wedstrijd was gespeeld: Westlandia speelde in laag tempo de wedstrijd uit en de Vitessespelers konden geen vuist meer maken.

  De nacompetitie is voor Vitesse natuurlijk nog in beeld. We gaan er van uit dat Vitesse vanaf volgende week haar voetbalgezicht van de eerste competitiehelft laat zien. Dan zijn er nog genoeg kansen om hooggeplaatste ploegen als UVS, DSO en HVC`10 te verslaan.
  Maar eerst komt a.s. zaterdag Te Werve naar Delft. Daar is nog een appeltje mee te schillen.

  Opstelling Vitesse Delft:
  Kawa Hisso (62’ 2e keer geel; rood)
  Nathan Martina (60’ rood), Lars Fransen, Sjoerd van der Kolk, Hamza el Kaddouri
  Daan Burgering, Patrick dos Reis Tavares (60’ Mark de Graaf), Levie Schut, Koen de Vries (63’ Marco Bergen Henegouwen
  René de Graaff (46’ Norvin Mercera), Duncan Sjerp

  Volgende week 23 april: Vitesse Delft – Te Werve

  Arjen van der Heijden.

  Foto’s Moshe Amsalem
rfwbs-sliderfwbs-slide