• Vitesse Delft - Sparta (AV) 1 - 1

  Doelpunten:
  33’ 1-0 René de Graaf (penalty)
  44’ 1-1 Jip Kegge

  Gele kaarten:
  67’ Lars Fransen (VD)
  82” Danny Langstraat (Sparta)

  Een boeiend duel brengt Vitesse niet veel verder

  De stand van zaken
  Vitesse Delft stond tót de wedstrijd tegen Sparta (AV) op de 3e plaats, Sparta was de trotse koploper.
  Het verschil in punten bedroeg slechts 8 punten.
  Vorige week wonnen zowel Vitesse als Sparta met 1-0, tegen respectievelijk tegen CWO en Strijen.
  De wedstrijd tussen de nummers één en drie was derhalve een topwedstrijd. Bij winst zet Sparta de Delftenaren op een grote afstand van maar liefst 11 punten.
  Vitesse kende een moeizame start van de competitie maar heeft inmiddels de smaak te pakken en wil méér.
  De ambitie van Vitesse is in de krant verwoord door haar balvaste spits Denzel dos Santos: `Ik wil met Vitesse Delft de stap naar de eerste klasse maken. Doel is om minimaal de nacompetitie te halen`. Winst op Sparta zou de afstand tot de koploper terugbrengen tot 5 punten, en dan wordt het heel spannend in de 2e klasse D.

  Een boeiend duel eindigt in een gelijkspel.
  De 1-1 eindstand betekent, dat de afstand tussen Vitesse en Sparta 8 punten blijft. Sparta zal daarom het meest tevreden zijn met deze uitslag, hoewel Sparta wel het betere van het spel had. Sparta is gewend hoog druk te zetten, zelfs op de keeper van Vitesse. Het viel voor de Delftenaren in het begin niet mee daar onderuit te voetballen. Na verloop van tijd lukte dat steeds beter en kreeg ook Vitesse verschillende scoringsmogelijkheden.
  De afwezigheid van Sjoerd van der Kolk noopte de trainer enkele wisselingen in de opstelling aan te brengen. De motor op het middenveld, Melvin Kingsale, verhuisde naar de rechtsbackpositie, Nichy Fortes mocht als rechteraanvaller beginnen en Rick Burgering speelde centraal op het middenveld, zwervend achter centrumspits Denzel dos Santos.
  De wedstrijd werd uitstekend geleid door Scheidsrechter Mats Blaak. Complimenten voor beide ploegen, die er een mooie en vooral sportieve wedstrijd van maakten.

  De eerste helft
  De wedstrijd was het kijken méér dan waard. Vitesse trok zich bij balbezit van Sparta terug op eigen helft en kwam slechts mondjesmaat onder de druk uit, zeker de eerste 15 minuten.
  Sparta was sterk aan de bal, de backs deden met de aanvallen mee, het spel werd geregeld via crosspasses verplaatst en dat resulteerde in de 8e minuut in een kopbal op doel, weliswaar uit buitenspelpositie, maar de waarschuwing was er.
  Na zo`n 20 minuten lukte het Vitesse steeds beter onder de druk uit te voetballen. Een kopbal ging maar net over.
  Het spel ging heen en weer, Sparta met wat beter voetbal, Vitesse met veel inzet, waarbij met name René de Graaff vaak in balbezit kwam. Vitesse schudde de schroom van zich af en werd een gelijkwaardige tegenstander. Vitessekeeper Hisso redt fraai op een schot van Spartaan Van de Werff, en uit een uitval van Vitesse moest Sparta-keeper Van der Knijff handelend optreden.
  Rechtsachter Melvin Kingsale ging mee ten aanval, kwam in het Spartaanse strafschopgebied terecht en uit zijn pass maakte de Sparta-verdediging overduidelijk hands. Ook de scheidsrechter ontging het niet: de strafschop werd in de 33e minuut door René de Graaff verzilverd: 1-0!

  Dit was duidelijk een tegenvaller voor Sparta, die voor minstens een gelijkspel naar Delft was gekomen. Direct na de strafschop werd de druk opgevoerd: via de lat ging de bal over, en de Delftse keeper moest enkele keren handelend optreden.
  In de 41e minuut moest een Spartaanse verdediger een inzet van Santos van de lijn halen.
  Vitesse was wel met heel veel spelers in de aanval. De daaropvolgende uitval van Sparta leverde een 3 tegen 1-situatie op, waarbij Hisso in eerste instantie kon redden, maar tegen de inzet van Kegge was zelfs hij niet bestand: 1-1.

  De tweede helft
  Het hoge tempo van de eerste helft kon niet volgehouden worden. De 2e helft was net als de eerste helft aantrekkelijk en spannend. Sparta speelde bedachtzaam, wilde zich niet laten verrassen door nóg een tegendoelpunt, maar kwam goed combinerend geregeld bij het Vitessedoel. Inzetten net over en reddingen van Hisso maakte het voor de toeschouwers erg aantrekkelijk. Ook Vitesse kwam geregeld bij het doel van de tegenstander. Met veel mannen in het eigen strafschopgebied, bij corners was het hele team present, was het niet makkelijk heel gevaarlijk te worden, hoewel enkele inzetten nauwelijks konden worden gekeerd. De beste mogelijkheid voor een Vitesse-overwinning kwam in de 91ste minuut. Na een fraaie solo schoot Melvin Kingsale op doel. Met moeite kon de Spartaanse keeper de bal uit de hoek tikken.

  Het was een kwalitatief hoogstaande wedstrijd, waarbij Vitesse ook nu weer prima voetbalde. De afstand tot koploper Sparta is 8 punten gebleven; de competitie is nog erg levendig en geeft Vitesse nog steeds de mogelijkheid de stap naar de eerste klas te maken, eventueel via de nacompetitie, zoals niet alleen Denzel dos Santos graag wil.

  Opstelling Vitesse Delft:
  Kawa Hisso,
  Nathan Martina, Lars Fransen, Hamza El Kaddouri
  Daan Burgering, Melvin Kingsale, Nichy Fortes (73’ Koen de Vries) Patrick Dos Reis Tavares
  Rick Burgering, René de Graaff (75’ Nasreddine Harrass) Denzel Dos Santos (84’Joel Brito Lopes),

  Programma Vitesse Delft:
  15 februari 14.30 uur: FC Binnenmaas - c.s.Vitesse Delft
  07 maart 14.30 uur: c.s.Vitesse Delft – sv Charlois
  14 maart 15.00 uur: De Zwerver - c.s.Vitesse Delft

  Arjen van der Heijden

  Foto’s: Moshe Amsalem

rfwbs-sliderfwbs-slide