• Videoanalyse bij jeugdwedstrijden Vitesse Delft

  Het lijkt alleen weggelegd voor clubs uit het betaalde voetbal, maar ook Vitesse Delft maakte afgelopen seizoen gebruik van videoanalyse. Vitesse was onderdeel van een pilot van VoetbalTV. Dit is een videoplatform voor amateurclubs. Een slimme camera, gemonteerd op de tribune van het hoofdveld, volgt tijdens de wedstrijd automatisch de bal. Na de wedstrijd kunnen trainers de beelden terugkijken. Mitchel Martijn, hoofdtrainer van JO-13 had de eer om VoetbalTV afgelopen seizoen te testen.
   
  Martijn kijkt alle wedstrijden van zijn team terug: ‘Met het bovenaanzicht zie je het spel toch op een andere manier. Bovendien kan ik elk belangrijk moment nog even rustig terugspoelen en analyseren.’ Uit de analyses van de coach komen ook duidelijke verbeterpunten naar voren. ‘Ik kijk wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. Hier pas ik het trainingsschema op aan. Op deze manier trainen we altijd op de punten die het hardst nodig zijn’, aldus Martijn.
   
  De trainer stopt zijn pupillen niet overvol met beelden, maar de spelers krijgen af en toe wel beelden te zien: ‘één keer per maand laat ik bepaalde wedstrijdbeelden zien. Zo zien de spelers met eigen ogen wat er goed gaat en wat er beter kan.’ Martijn merkt dat de spelers het interessant vinden om het eigen spel terug te zien: ‘bij een normale wedstrijdbespreking dwalen de gedachten vaak snel af. Als ik beelden laat zien, houden de spelers hun aandacht er langer bij. Verder denk ik dat de pupillen de informatie beter opslaan nu ze er een beeld bij hebben. Ik merk ook dat er meer voetbalinhoudelijke vragen vanuit het team komen.’
   
  Na de succesvolle pilot is VoetbalTV komend seizoen beschikbaar voor elke Vitesse Delft-trainer die een wedstrijd op het hoofdveld afwerkt. Als het aan Mitchel Martijn ligt, hoeft geen enkele trainer te aarzelen om het platform te gebruiken. ‘Met VoetbalTV krijg je een hele andere kijk op de wedstrijden. Als je op zaterdag langs het veld staat, zie je namelijk lang niet alles.’ De technische staf van het eerste elftal heeft al aangegeven dit seizoen meer gebruik te gaan maken van de beelden.
rfwbs-sliderfwbs-slide