• Van Nispen - Vitesse Delft : 2 - 3

  10 oktober 2020

  Doelpunten:
  26’ 0-1 Denzel Dos Santos
  44’ 0-2 René de Graaff
  48’ 1-2 De Koning
  72’ 1-3 Koen de Vries
  80’ 2-3 De Ridder

  Gele kaarten: geen

  In het recente verleden speelde Vitesse geregeld tegen de voetbalgrootmachten in de Bollenstreek. Van Nispen hoort niet in dat rijtje: nog nooit speelden Van Nispen en Vitesse Delft tegen elkaar. Dat een voetbalvereniging de naam van een persoon draagt, komt niet zo vaak voor. Kapelaan Paap was in 1932 de initiatiefnemer tot het oprichten van een voetbalclub in De Zilk. Een 19e -eeuwse Monseigneur heeft veel voor jongeren gedaan en zijn naam werd als naam voor de club gebruikt: (Monseigneur) Van Nispen.

  Een nipte overwinning voor Vitesse

  De stand van zaken
  Met 6 punten uit 3 wedstrijden (2 overwinningen) stond Van Nispen op de 4e plaats in de competitie. Vitesse speelde 2 wedstrijden en bezette met 3 punten de achtste plaats.
  Verlies voor Vitesse betekende een gat van 6 punten met Van Nispen. Winst zou aansluiting met de top-5 betekenen. Van Nispen scoorde deze competitie gemiddeld ruim 2 doelpunten per wedstrijd, maar kreeg er ook gemiddeld bijna 2 per wedstrijd tegen.

  3 punten mee naar Delft, maar dat ging niet zo maar
  Vitesse won de wedstrijd tegen Van Nispen en dat betekent dat Vitesse serieus mee doet voor een plekje om de bovenste plaatsen. De wedstrijd kende twee gezichten. Was de eerste helft nadrukkelijk voor Vitesse (ruststand 0-2), de tweede helft waren de rollen omgedraaid en liet Van Nispen zien, tot goed voetbal in staat te zijn en het Vitesse knap lastig te maken. De afwezige van Sjoerd van der Kolk werd in het centrum van de verdediging prima vervangen door Pepijn Snel. Zelfverzekerd greep hij in waar nodig en zette hij zijn middenvelders aan het werk.
  De geschorste Duncan Sjerp werd vervangen door Jeroen Lathouwers. Daan Burgering speelde vlak voor de verdediging, onderschepte met name in de eerste helft veel ballen en zorgde ook voor een goede voortzetting naar de aanvallers.

  De eerste helft
  Vitesse begon niet lekker aan de wedstrijd. Misschien kwam dat door het fraaie, gladde veld, maar daar had Van Nispen natuurlijk ook last van. De eerste 10 minuten waren slordig, er was veel onnodig balverlies. Dat kwam Van Nispen goed uit, want zonder erg in te zakken kwamen zij al op de helft van Vitesse in balbezit. Volkomen onnodig kwam Vitesse daardoor onder druk. Ook al omdat bij corners heel veel Van Nispenspelers in de buurt van Kawa Hisso kwamen. De lange spits van Van Nispen, Ivo van de Vlugt, kwam vaak aan de bal en was daar moeilijk vanaf te krijgen.
  Langzamerhand kreeg Vitesse meer grip op de wedstrijd. Het middenveld was in handen en Hamza El Kaddouri kon heel vaak via de linker kant helpen bij de aanval. Van Nispen werd verrast door soms de hoge druk van Vitesse, en soms het inzakken, waardoor er meer ruimte voor de aanvallers ontstond. Een direct uit de lucht genomen schot van Lathouwers was op doel, maar in een reflex kon keeper Van Hensbergen de inzet keren.
  Een min of meer mislukt schot van Patrick Dos Reis Tavares werd door Denzel Dos Santos van richting verander en dat betekende 0-1 in de 27ste minuut.
  2 minuten later moest hij geblesseerd worden vervangen door René de Graaff.
  Vitesse bleef het betere spel spelen, er kwamen mogelijkheden. Enkele schoten gingen net over of werden door de keeper onschadelijk gemaakt. Bijna werd de keeper verschalkt door zijn eigen verdediger en door een kopbal van Dos Reis Tavares. De 0-2 kwam toch nog voor de rust. Nathan Martina gaf een afgemeten voorzet op De Graaff, die netjes inkopte. Met de verwachting dat Vitesse het karwei in de tweede helft zou afmaken, werd de thee opgezocht.

  De tweede helft
  Misschien wel door die verwachting, werd de 2e helft een lastig karwei. Van Nispen ging meer de vleugels bezetten en door een extra mannetje op het middenveld hadden zij de touwtjes in handen. Veelal werd de diepe bal gespeeld, vlak achter de verdediging van Vitesse en daarmee werd direct na rust de druk op de Vitesse-verdediging vergroot.
  In de 48ste minuut was er weer een dieptepass. De voorzet werd ingeschoten; Hisso kreeg de bal niet onder controle en De Koning kon intikken: 1-2
  Vitesse had geen controle over de wedstrijd, hoewel zo nu en dan een uitval dreigend was. Van Nispen zat er kort op en Hisso moest geregeld aan de bak om de gelijkmaker te voorkomen. Hamza kwam niet meer aan aanvallen toe. Hij kreeg te maken met een rappe aanvaller, die geregeld met diepteballen werd aangespeeld.
  Bij corners gingen veel spelers van Van Nispen mee ten aanval. Een dieptebal van Daan Burgering uit een afgeslagen corner, kwam bij Koen de Vries terecht die nog net op eigen helft startte en daarmee voorkwam dat hij buitenspel stond. Hij liep de enige verdediger er uit en na een sprint van zo`n 40 meter school hij keurig in: 1-3 (72’)

  Van Nispen gaf niet op en bleef druk houden. Geconcentreerd verdedigend hield Vitesse stand.
  Natuurlijk trok ook Vitesse geregeld te aanval. De Graaff lukte het, een `niet te missen kans` op enkele centimeter van het doel toch naast te tikken
  Van Nispen scoorde nog een keer. De scheidsrechter floot aanvankelijk voor buitenspel, maar corrigeerde dat door de inzet te tellen: 2-3. Op de valreep werd een grote kans van Norvin Mercera niet benut en werd een doelpunt van Van Nispen wegens een overtreding afgekeurd..

  De buit was binnen: 2-3 voor Vitesse en aansluiting bij de top 5 van de ranglijst, met een wedstrijd minder gespeeld.

  Opstelling Vitesse Delft:
  Kawa Hisso
  Nathan Martina, Lars Fransen, Pepijn Snel, Hamza El Kaddouri
  Patrick dos reis Tavares, Daan Burgering, Nasreddine Harrass (75 Norvin Mercera) Jeroen Lathouwers,
  Koen de Vries (82 Sherdinant Michel), Denzel dos Santos (30, René de Graaff),


  Programma Vitesse Delft:
  17 okt. 14:30 Vitesse Delft - HVC'10 Sportpark Tanthof Zuid
  20 okt. 20:00 HVC'10 - Vitesse Delft Sportpark HVC'10 (Hoek van Holland) (beker)
  24 okt. 14:30 Kagia - Vitesse Delft Sportpark Lisserbroek
  31 okt. 14:30 Vitesse Delft - DSO Sportpark Tanthof Zuid

  Arjen van der Heijden
rfwbs-sliderfwbs-slide