• Uit vroeger tijden: Vitesse herinneringen door Pleun van den Akker

  Het is al weer enige tijd geleden dat Vitesse de prachtig verbouwde kantine in bezit kon nemen. Eén van de vondsten die de kantine ruim en  aantrekkelijk maakt is de verzameling fraaie actiefoto’s op de diverse wanden. De foto’s werden door een aantal enthousiaste bestuursleden bij vele spelers van vroeger en nu opgehaald en vervolgens gerubriceerd. Het resultaat was verbluffend met als extra gevolg de beschikbaarheid van een mooie verzameling foto’s uit vroeger en recenter tijden. Omdat er niet voldoende plaats was voor alle foto’s is nagedacht of er nog andere manieren zijn om een aantal van die foto’s aan een ieder te tonen.

  De sociale commissie van Vitesse is daarom direct gestart met een speciale activiteit. Nu de vereniging getroffen is door de CORONA uitbraak en er weinig ruimte is voor ontmoetingen in de kantine vanwege de althans voor senioren totale stillegging van de voetbalactiviteiten is tot het volgende besloten. Het idee is om spelers te vragen bij een foto waar zij op voorkomen een verhaal over hun carrière bij Vitesse te vertellen. Heel begrijpelijk betreffen veel foto’s acties van het eerste elftal van Vitesse uit soms lang vervlogen tijden! Immers de spelers op die foto’s  zijn de personen die het vlaggenschip van Vitesse en daarmee heel Vitesse de nodige, lokale dat wel, roem brachten. In de komende periode zullen we proberen door die foto’s te gebruiken en de betreffende speler een en ander aan uitleg te vragen, proberen u allen op de hoogte te brengen van de naam, de faam van de betreffende speler. De volgorde van optreden van foto en speler is willekeurig.

  De tweede oud-eerste-elftal-speler die direct bereid was aan deze noviteit mee te doen is Pleun van den Akker, die vele jaren, zeg van eind jaren zestig tot eind jaren tachtig in de vorige eeuw een groot aantal wedstrijden in het eerste elftal speelde. Jammer genoeg beschikken we bij Vitesse niet over een ranglijst waarop de precieze cijfers van al die gespeelde wedstrijden door de spelers zijn bijgehouden.

  Pleun was een zeer goede middenvelder die vaak naar voren demarreerde en ook, zeker voor een middenvelder, geregeld scoorde. Zijn loopconditie en uithoudingsvermogen zorgden ervoor dat hij de volle negentig minuten schijnbaar onvermoeibaar was.

  Pleun vertelde het volgende over zijn loopbaan bij Vitesse Delft (toen nog c.s.V.D.):

  Ik ben op mijn achtste in het jaar 1954 lid geworden bij CSVD. Heb tussendoor één jaar bij DHC 66 gespeeld en daarna nog vele jaren bij Vitesse. Met Vitesse  kampioen geworden in 1972 op het veld van RVVH in Ridderkerk waardoor CSVD naar de eerste klasse, wat toen de hoogste amateurklasse was, promoveerde. Dieptepunten waren twee  beenbreuken waardoor ik langere tijd niet kon spelen. Uiteindelijk kwam het allemaal weer goed en heb ik op het veld aan de Middelweg nog weer een aantal super wedstrijden gespeeld, tegen topclubs uit het zaterdagvoetbal als Noordwijk, Quick Boys en IJsselmeervogels. Daarnaast heb ik het Nederlands Zaterdagelftal gehaald. Ik heb bij Vitesse veel fijne trainers gehad en een hoop leuke jongens ontmoet. Op mijn 36e ben ik gestopt bij het eerste elftal. Ik heb toen in de eerste paar jaar nog in het tweede en het vierde elftal heel veel voetbalplezier gehad. Ook na de verhuizing naar Tanthof nog een aantal jaren van de club genoten.