• Strijen - Vitesse Delft: 1 - 0

Vitesse leed vanmiddag een n.m.m. onnodige nederlaag. Onnodig omdat tegenstander Strijen een ploeg was waarvan Vitesse niet hoeft te verliezen. Tot nu toe had het ook minder punten behaald dan Vitesse. Dat Vitesse desondanks verloor heeft n.m.m. met een aantal zaken te maken. Zaken waar het zelf debet aan is, maar ook zaken waar het zelf geen vat op heeft. De ploegen wogen qua voetbalniveau aardig tegen elkaar op, maar Strijen was veel fanatieker in woord, maar ook in daden. Het schoffelde er lustig op los en daardoor won het praktisch ieder persoonlijk duel omdat het simpelweg de voet niet terug trok in de duels en bij Vitesse deden veel spelers dat wel. Te slap in de duels leverde veel balverlies op. Dat is dus een factor waar je zelf grip op hebt. Daarnaast ontbrak het wat aan diepte in het spel van Vitesse vond ik. Denzel Dos Santos kwam steeds goed in de bal zoals men dat noemt, maar daaromheen en vanuit het middenveld was er te weinig beweging zonder bal en waren de afspeelmogelijkheden dus beperkt. Het spel was wat voorspelbaar daardoor. Ook de vrije trappen werden heel slecht genomen in toch kansrijke situaties en dat is onnodig! Opvallend vond ik dat Vitesse einde wedstrijd wel fanatieker was, duels won en Strijen onder druk zette. Waarom kan dat niet de gehele wedstrijd vraag je je dan af. Vitesse werd ook duideijk gedupeerd door de scheidsrechter. De scheidsrechter die de 1e helft niet slecht floot vond ik. Wel gaf hij Lars Fransen veel te gemakkelijk een gele kaart omdat de keeper bij een uittrap tegen de rug van Lars schoot notabene. Naarmate de 2e helft vorderde kwamen er een paar (noem het) aparte beslissingen uit de hoge hoed en 1 faliekant foute. Op een gegeven moment ontfutselde Rick Burgering halverwege de helft van Strijen de bal van zijn tegenstander en kon rechtstreeks alleen op de keeper af ware het niet dat zijn tegenstander hem vanachter onderuit kegelde. Ik denk dat hij het niet eens bewust deed, maar dat hij gewoon te laat was. Een schoolvoorbeeld van een rode kaart, maar de scheidsrechter maakte zich belachelijk door geel te trekken. Zelfs supporters van Strijen gaven na de wedstrijd aan enorm gemazzeld te hebben. Een voorbeeld dus van iets waar je geen grip op hebt. .

In de 4e minuut werd er op rechts een corner genomen door Vitesse waarna Lars van rand strafschopgebied de bal binnenkant voet over schoot. Een antwoord in de 12e minuut van Strijen. Bij een diepe bal over links kwam Dave Schilperoort zijn doel uit, maar was te laat. De bal werd over hem heen gespeeld richting doel waar Dyon Rosbergen de bal echter voor de lijn wegpoeierde. Direct daarop gevaar voor het doel van Strijen in de 14e minuut. Denzel werd aangespeeld met een tegenstander in de nek en met de rug naar het doel. Hij draaide knap weg op de hem inmiddels karakteristieke wijze, maar zijn schot ging voorlangs. Een soortgelijke situatie in de 27e minuut, maar nu was de keeper van Strijen paraat. Een echte kans in de 27e minuut. Een corner van rechts werd doorgekopt en belandde in de voeten van Rick bij de 2e paal. Zijn schot ging echter nogal wild over. Opvallend was dat Vitesse aardig spel afwisselde met niet zo handig/slordig balverlies. Tot op dat moment was de partij gelijkwaardig en was Vitesse zelfs gevaarlijker. Daarna kantelde de wedstrijd en werd Strijen op basis van hun inzet de bovenliggende partij, mede ook door fouten van Vitesse. Op het middenveld was een speler van Strijen in de 30e minuut 2 tegenstanders te slim af, maar zijn schot ging over. Een ‘oef-moment’in de 33e minuut toen een verdediger van Vitesse verkeerd timede bij een lange bal waardoor hij de bal achter zijn eigen verdedigers legde. Het sprintduel tussen een aanvaller van Strijen en de uitkomende Dave werd echter door Dave gewonnen die daarmee erger voorkwam. Dan de domper voor Vitesse in de 35e minuut. Niet zo slim uitverdedigen bracht de bal vlak voor het doel in bezit van een speler van Strijen en die pakte het kadootje dankbaar uit, 1-0. Vlak daarna al bijna de genadeklap voor Vitesse toen de spits van Strijen geheel vrijstaand(?!) kon inkoppen. De bal ketste via de kruising echter weer het veld in waarna hij als nog kon worden weggeschoten. Vitesse was het kwijt en stapelde fout op fout. In de 44e minuut kwam het ook weer goed weg toen de linksbuiten van Strijen tot 2x toe op Dave stuitte. De 2e helft begon met waarmee de 1e helft besloten was n.l. slecht uitverdedigen door Vitesse. Daardoor kon de linksbuiten van Strijen opstomen richting Dave, maar zijn schot ging voorlangs. Weer gevaar voor het doel van Vitesse in de 53e minuut. Een diepe bal tot achter de verdediging van Vitesse werd op het middenveld onderschept door Dave, maar de afvallende bal werd vanaf de middenlijn weer ingeschoten door Strijen waar Hamza net op tijd was om de bal nog tegen te houden alvorens hij het doel in zou gaan. Eindelijk weer eens aanvallend gevaar van Vitesse in de 65e minuut. Abdoellah Tajdirti versnelde op rechts knap langs 2 tegenstanders, maar helaas kwam zijn voorzet achter i.p.v. voor Denzel terecht. Dezelfde Abdoellah was met een individuele actie weer gevaarlijk in de 74e minuut, maar nu was de keeper paraat van Strijen. Dan de ‘mispeer’ van de scheidsrechter in de 78e minuut. De vrije trap van rand strafschopgebied werd echter hopeloos verprutst(zie mijn eerdere opmerking hierover).Vitesse drong daarna sterk aan, maar sloeg geen bres meer in de massale verdediging van Strijen.