• Sparta (AV) - Vitesse Delft 2 - 2

Vitesse behaalde op een zonovergoten sportpark in Rotterdam-Noord een gelijkspel op de zaterdagamateurs van "Sparta". Een mooi Sportpark daar in Rotterdam-Noord, zeker als de zon schijnt. Maar zoals deze dag bleek, ook redelijk fris dankzij een koud windje uit het oosten, maar voor voetballers wel een heerlijke voetbaldag, leek mij. Dat gelijke spel is wel iets om blij over te zijn: over de hele wedstrijd gemeten denk ik namelijk dat wij tevreden moeten zijn met deze uitslag, alhoewel er natuurlijk momenten zijn geweest dat Vitesse, en dan doel ik met name op een groot deel van het tweede stuk van de eerste helft, kans leek te maken op meer. Jammer genoeg werden de mogelijkheden niet gepakt. Uiteindelijk werd er twee keer gescoord wat op zich niet onverdienstelijk was. Daar staat tegenover dat Sparta met name in de beginfases van eerste en tweede helft zeker het betere van het spel had maar gelukkig voor ons ook niet erg doeltreffend bleek te zijn.
    Het begin van de wedstrijd was eigenlijk dramatisch: reeds in de derde minuut kwam Sparta na een hoge voorzet die werd doorgekopt en vervolgens afgerond op een 1-0 voorsprong. Dat was direct een domper: je kijkt dan supersnel tegen een achterstand aan. Zoals gezegd had Sparta de eerste twintig minuten duidelijk het initiatief maar gelukkig bleek Sparta niet echt in staat die extra druk in doelpunten om te zetten. Langzaam wist Vitesse zich onder de druk uit te vechten en kwamen er wat kleine kansjes. In de 26e minuut kwam een voorzet van Sjoerd van der Kolk in een mêlee van spelers terecht en ging de bal na grabbelen van de keeper en een tikje van Lars Franssen(?) in het doel terecht: 1-1. Vitesse hield nu beter overzicht, maar uiteindelijk vielen er in deze periode geen grote wapenfeiten te vermelden tot de rust: noch van Sparta, noch van Vitesse.
    Jammer genoeg begon de tweede helft als de eerste, weer was Sparta duidelijk beter bij de les en maakte het Vitesse direct weer moeilijk. In de 51e minuut kwam er een verrassende snelle actie over rechts maar het uiteindelijke resultaat was slechts een corner voor Vitesse die verder niets opleverde. In de 58e minuut kwam uit het niets een lange pass naar een volledig vrije speler die daar wel raad mee wist: 2-1 voor Sparta. Dit werd ook nog eens in de 61e minuut gevolgd door een goed schot van een Spartaspeler, dat buiten bereik van doelman Hisso Kawa via de binnenkant van de paal weer het veld in kwam. Ontsnapt op het nippertje zullen we maar zeggen. En, het heeft Vitesse de afgelopen weken niet zo meegezeten, nu gebeurde er in de 79e minuut wel iets voordeligs voor Vitesse. Bij een hoge voorzet voor het doel en een daarop volgende kopbal die dreigend richting doel ging zwaaide een Spartaspeler met z’n arm boven zijn hoofd en raakte de bal en bezorgde Vitesse op die manier een penalty. Sjoerd van der Kolk wist daar wel raad mee en schoot de bal snoeihard en onhoudbaar in: 2-2. In de 86e minuut volgde nog een rode kaart voor een speler van Sparta maar de tijd was te kort voor Vitesse om daar nog voordeel uit te halen. De eindstand bleef 2-2, een resultaat om tevreden mee te zijn!