• In de slotminuut verliest Vitesse Delft 1 de 1e competitie wedstrijd

Vitesse Delft ?? DCV 2-3

Vitesse kon zijn ‘herstart’ in de 2e klasse niet omzetten in een overwinning.
    ‘Herstart’ omdat Vitesse na de degradatie uit de 1e klasse afgelopen seizoen gedwongen was om een nieuw team op te bouwen. Zeker een 6-tal basiskrachten uit het team van vorig jaar zijn n.l. gestopt en/of lager gaan voetballen. Een ‘nieuw’ team betekent dus ook dat het wat langer duurt(volgens de voetbalwetten) alvorens een team op elkaar is ingespeeld. De oefen-/bekercampagne was dan ook wisselvallig te noemen. Ups en downs wisselden elkaar af en de stabiliteit ontbrak nog. Vanmiddag was dat eigenlijk ook terug te zien op het veld. Een matige 1e helft werd gevolgd door een veel betere 2e helft. Een 2e helft die liet zien dat er absoluut potentie is bij het team van Vitesse en, net zo belangrijk, teamgeest. Dat was fijn om te zien. Ingrediënten om er een leuk seizoen van te maken.
    Natuurlijk, de nederlaag was teleurstellend, maar de goede periode van de 2e helft biedt n.m.m. perspectief. Bovendien kan ik niet goed inschatten wat het niveau van DCV in de 2e klasse is. Naar wat ik gezien heb van 1e klassers in de bekercompetitie denk ik dat het een ploeg is die gaat meedoen om de prijzen.

Ik kreeg overigens tijdens de wedstrijd een soort déja-vu. Jaren geleden tetterde tijdens wedstrijden van Vitesse zeer regelmatig het stemgeluid van een Van der Kolk over het veld n.l. van Wouter. Nu tetterde er weer het geluid van een Van der Kolk over het veld t.w. van zijn broer Sjoerd huidig speler van Vitesse. Apart!

De 1e fase van de wedstrijd was DCV de bovenliggende partij. Het speelde fel en in hoog tempo een goede partij voetbal. Vitesse speelde onzeker , omslachtig en werd in felheid afgetroefd. Het gevolg daarvan was dan ook dat DCV in de 17e minuut een voorsprong nam. Dat gebeurde uit een (naar het leek) te gemakkelijk gegeven vrije trap van net even buiten het strafschopgebied. De vrije trap werd laag langs het 4-mansmuurtje(?) in de hoek geschoten. Een domper voor Vitesse, maar niet geheel onverwacht dus. In de 24e minuut kwam Vitesse goed weg. Een diepe bal werd achter de verdediging gedeponeerd waarna de alert reagerende rechtsbuiten van DCV vrij op Dhanesh Ghiraw kon afgaan, maar die redde knap met de voet. Daarna luwde het offensief van DCV wat en dat kwam mede omdat Vitesse beter ging spelen en het overwicht kreeg in de wedstrijd. Dat resulteerde in de 37e minuut in een kans voor Denzel Dos Santos. Van rechts speelde Rick Burgering de bal in naar Denzel die met de rug naar het vijandelijke doel stond met een verdediger in zijn nek ‘hijgend’. Denzel draaide echter in een knappe beweging weg van deze tegenspeler, maar zijn inzet werd door de keeper van DCV met de voet naast getikt. Nog een kans voor Vitesse in de 44e minuut. Rick won op rechts op inzet zijn duel met zijn tegenstander en ging alleen op de keeper af die echter weer redde.
    Vitesse begon de 2e helft veel feller, speelde veel directer en toonde felheid. Het troefde DCV daarmee af dwong kansen/mogelijkheden af. Een 1e mogelijkheid in de 50e minuut. Abdoellah Tajdirti kwam goed door over links, maar de keeper van DCV stopte zijn inzet. Een grote kans op de gelijkmaker in de 52e minuut. Denzel won op explosiviteit een sprintduel van de centrale verdediger van DCV en kwam alleen voor de niet echt uitkomende keeper van DCV. Eigenlijk had hij de hoek voor het uitzoeken en supporters langs de kant juichten al voor een doelpunt. Tot verbijstering van een ieder schoot hij de bal echter naast, oef! In de 54e minuut weer de (eeuwige?) discussie over hands. In een soort scrimmage werd de bal overduidelijk door een hand van een verdediger van DCV beroerd, maar de overigens goed fluitende scheids vond dat niet opzettelijk kennelijk. De terechte 1-1 volgde toch in de 54e minuut. De verdediging van DCV gaf na een corner een afvallende bal weg die door Rick werd binnengeschoten. Iedereen ging er eens lekker voor zitten(staan dus want helaas zijn de banken weggehaald op de lange zijde en daar waren de supporters ‘not amused’ over en degenen die dat beslist hebben zijn er op zaterdag niet bij Vitesse 1), want het spelbeeld beloofde meer voor Vitesse. Echter niets is minder waar want nog geen minuut later lag de 1-2 al weer in het doel bij Vitesse toen de men kennelijk nog stond na te genieten en daarbij niet goed oplette waardoor de bal simpel kon worden verlengd. Een concentratiefout. Bijna maakte Vitesse weer gelijk in de 63e minuut na een vrije trap van Abdoellah, maar de goede keeper van DCV was weer paraat en ranselde de bal uit de hoek. De terechte gelijkmaker kwam toch in de 70e minuut. Na een prachtige actie op snelheid langs 3 tegenstanders maakte Denzel zijn actie ook nog af, 2-2. De 3-2 leek in de maak en ook te vallen in de 73e minuut. Weer goed doorkomen over rechts van Rick werd besloten met een voorzet naar broer Daan bij de 2e paal. Die leek de bal maar voor het inschieten te hebben, maar raakte de bal verkeerd waardoor hij stuiterend voorlangs ging. Dan in de 90e minuut de grote domper voor Vitesse. Over links kwam DCV door waarna de inzet door Dhanesh naar de zijkant werd weggebokst, maar helaas stond daar een DCV speler vrij om de bal in te tikken en Vitesse daarmee een kater bezorgend.