• Geslaagde bewonersavond kwaliteitsimpuls Abtswoudse bos

  Staatsbosbeheer investeert de komende jaren om het Abtswoudse bos aantrekkelijker te maken en beter aan te laten sluiten aan de behoefte van de bezoeker. Daarom werd afgelopen woensdag samen met de gemeente Delft een bewonersavond georganiseerd, waar 50 belangstellenden op af kwamen. Er kwamen veel goede ideeën op tafel.

  Over het algemeen zijn de bezoekers erg te spreken dat Staatsbosbeheer en de gemeente Delft met de bewoners in gesprek gaan over het gebied. Er worden goede ideeën geopperd: QR codes die leiden naar meer informatie over flora en fauna en een parallelle kinderroute met opdrachten op het wandelpad. Tegelijkertijd uiten de omwonenden hun zorgen over parkeerdruk, vandalisme en een te intensief gebruik van het gebied. Mooi om te merken is dat een groepje aanwezigen zich zo betrokken voelt bij het gebied, dat zij graag aan de slag gaan als vrijwilliger.

  Groene woonomgeving

  Bewegen in het groen en het zo makkelijk mogelijk bereikbaar maken voor de inwoners van Delft en omgeving, dat is wat Staatsbosbeheer en de gemeente Delft voor ogen hebben met de kwaliteitsimpuls van het Abtswoudse bos. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de bruikbaarheid, bereikbaarheid, sociale veiligheid en beheerbaarheid van het gebied. Daarnaast zien de twee  graag een betere verbinding tussen de gebieden en naburige woonwijken, een doelstelling die goed past bij de ambitie van Staatsbosbeheer en die van subsidieverstrekker provincie Zuid-Holland, namelijk: het stimuleren van recreatiemogelijkheden om de hoek.

  Diny Tubbing, stadsecoloog van Delft zegt: “Samen werken aan het verbeteren van de groene omgeving dicht bij huis, dat is waar wij het voor doen. Mensen wonen in Tanthof, omdat het een fijne, groene wijk is. Het feit dat het gebied in het bijzonder provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt, geeft nog meer motivatie om er voor te zorgen dat er met veel aandacht wordt gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteit, duurzame landbouw, biodiversiteit, recreatie en water en klimaat”

  Monique Banus, projectleider Kwaliteitsimpuls Abtswoudse bos bij Staatsbosbeheer: “Staatsbosbeheer wil – als leverancier van de groene ruimte nabij de stad - graag een substantiële bijdrage leveren aan deze opgaven en ambities. Groen heeft een positief effect op gezondheid en welzijn. Staatsbosbeheer kan en wil zijn terreinen meer inzetten voor gezondheid en fitheid van bezoekers. Met ons programma Groene Metropool willen we graag mensen vanaf hun voordeur via een groenblauw netwerk de buiten de stad gelegen natuur- en recreatiegebieden laten bereiken. De kwaliteitsimpuls Abtswoudse bos draagt hieraan bij”.

  Beweegvriendelijk

  De kwaliteitsimpuls focust op  de entrees, de bewegwijzering van een aantal wandelroutes en het opknappen en aantrekkelijker maken van deze routes voor bewoners uit Delft en omgeving, wandelaars, kinderen en gezinnen en ouderen. Een beweeg- en kindvriendelijke leefomgeving staat centraal. Denk hierbij aan een route die begaanbaar is voor personen die slecht ter been zijn, een familieroute of een uitdagende route die je langs alle mooie plekjes van het gebied brengt. De aanleg van een speelbos geeft kinderen meer mogelijkheden om buiten te spelen en de natuur te ontdekken.

  Meer informatie

  Om meer te weten te komen over de avond of de kwaliteitsimpuls, kunt u het boswachtersblog bezoeken via www.boswachtersblog.nl/zuid-holland.

rfwbs-sliderfwbs-slide