• DSO - Vitesse Delft: 1 - 2

  D.S.O. - Vitesse Delft 1e ronde Nacompetitie 1e-2e klasse
  Scheidsrechter Rick Turk
  Toeschouwers: heel veel uit Delft
  Wedstrijdgegevens:
  46 1-0 voor DSO
  71 1-1
  77 penalty DSO; gestopt door Kawa Hisso
  82 1-2 voor Vitesse
  97 Vitesse Delft wint en speelt op 8 juni een uit-wedstrijd tegen Westlandia

  Vitesse Delft speelde de eerste wedstrijd in de nacompetitie tegen DSO in Benthuizen (vroeger Zoetermeer).
  DSO heeft, op de eerste periode na, een uitstekend seizoen gedraaid en is in de 2e Klasse-c nèt geen kampioen geworden. Dat werd Voorschoten '97.
  Ongetwijfeld dacht men bij DSO via de nacompetitie alsnog promotie naar de eerste klas af te dwingen, maar dat feestje ging niet door. Vitesse legde de Zoetermeerders/Benthuizers op de rug: 2-1 winst voor Vitesse Delft. Het was een echte overwinning van de gehele ploeg, inclusief de bankzitters, de technische en de begeleidingsstaff, maar een hele grote rol was weggelegd voor keeper Kawa Hisso.

  Het was warm op het sportcomplex Bentwoud en het kunstgrasveld was stroperig traag.
  Na de schrik van de eerste DSO-kans in de 3e minuut, die prima werd gekeerd door Kawa, heerste Vitesse de eerste 20 minuten. Rond de middencirkel werd de bal veroverd en via combinaties kwamen de VD-aanvallers steeds vaker in de buurt van het DSO-doel. Pech was er na 15 minuten toen Dyon Rosbergen uit een corner op de paal kopte. Na de drinkpauze rond de 25e minuut veranderde DSO van tactiek: Vitesse werd in de persoonlijke duels steeds vaker (te) hard aangepakt, door soms wel 3 tegenstanders tegelijk. DSO ging compacter spelen waardoor VD het initiatief niet meer kon nemen.
  De verdediging kwam onder druk maar hield stand, vooral ook omdat het middenveld goed inzakte en samen met de verdedigers het aantal kansen kon beperken. Zoals we inmiddels wel gewend zijn, heerste keeper Kawa weer in de lucht. Wel was er grote dreiging van de fysiek sterke dribbelaar Chris Hagi (nr.10) die het eerst Jeroen Lathouwers en later aan de andere kant Hamza el Kaddouri moeilijk maakt, maar samen met de andere verdedigers werd deze angel telkens onschadelijk gemaakt.
  De eerste helft leverde niet veel op. Er waren aan beide kanten enkele mogelijkheden, maar tot doelpunten leidden deze niet.
  Het was duidelijk dat de wedstrijd nog steeds niet echt ontbrand was; er was een doelpunt nodig. Vlak voor rust werd een Vitesse-uitval slecht uitgespeeld, waardoor de grote kans verloren ging.

  Scheidsrechter Rick Turk leidde als Bas Nijhuis: veel liet hij toe en het was duidelijk dat DSO daarvan meer gebruik maakte dan Vitesse Delft, die het niet van de kracht moet hebben, maar van het combinatievoetbal. DSO ging keihard de duels in, meestal fair maar soms ook over het randje, soms wel, en soms niet bestraft door de scheidsrechter.

  Dat een doelpunt het kijkplezier ten goed zou komen bleek al snel na rust, al viel het doelpunt aan de `verkeerde` kant.
  Al in de 46e minuut schoot Chris Hagi een slecht weggewerkte bal in: 1-0 voor DSO.
  Het spel golfde op en neer, wat tot mogelijkheden leidde voor zowel DSO als Vitesse. De beide keepers deden hun werk goed: de DSO keeper, oud Vitessespeler Jesper Hogedoorn, pakte schotjes van Nasreddine en Dyon. Ook Vitesse-doelman Kawa moest een paar keer aan de bak.
  In de 71e minuut was het raak: Rick Burgering speelde Denzel dos Santos vrij, die de 1-1 scoorde.
  We konden opnieuw beginnen. Het doelpunt deed DSO nog krachtiger spelen en de schrik was groot, toen de scheidsrechter een vermeende handsbal wilde bestraffen met een penalty. We hadden het niet goed gezien, want er werd gefloten voor een overtreding van DSO.
  De invaller bij DSO, Junior Basilio, bracht nieuwe impulsen, en VD, spelend met veel verdedigers, moest het koppie er goed bijhouden. Veel dribbels eindigden in het strafschopgebied, met alle risico`s van dien: je wist het maar nooit met deze scheidsrechter.

  In de 77e minuut leek het gebeurd: uit een corner raakte Sjoerd een dwarrelbal met de arm en nu gaf de scheidsrechter wél een penalty aan DSO.
  Nu heeft Kawa dit jaar wel meer penalty’s gehouden, maar nu kwam het er echt op aan.
  Hard werd de penalty ingeschoten maar Kawa haalde het schot prachtig uit zijn rechter hoek!
  Dat gaf VD weer moed. Er kwam wat meer ruimte voor de aanvallers en uit een afgeslagen Vitesse-aanval kon Rick Burgering mooi scoren 2-1 (82e minuut).
  De laatste minuten waren spannend: DSO zette aan, kreeg veel corners, waarbij ook keeper Hogedoorn betrokken was.
  Het waren geen echte kansen, maar heel spannend was het wel.
  Uit één van de corners werd vanaf zo`n 60 meter op het lege doel van DSO geschoten, maar de bal smoorde in het rubber van het kunstgras.
  Ruim over tijd kwam het verlossende eindsignaal: 2-1 winst voor Vitesse Delft. De teleurstelling bij DSO was groot. Veel DSO-spelers vielen teleurgesteld op de rug en een enkeling snelde huilend naar de kleedkamer. Na een prima seizoen staan zij met lege handen en kan hun vakantie beginnen.
  Hoe anders is het bij Vitesse, die na een stroeve start van het seizoen na de winterstop het voetbal heeft hervonden, en wekelijks met zelfvertrouwen, een goede conditie en een grote eensgezindheid een goede serie heeft neergezet. Nog één zware wedstrijd te gaan: een uitwedstrijd tegen Westlandia.
  Grote waardering na afloop voor de hele ploeg en een beetje meer voor keeper Kawa Hisso.

  Arjen van der Heijden

  Opstelling Vitesse Delft:
  Kawa Hisso, Sjoerd van der Kolk, Hamza el Kaddouri, Lars Fransen, Melvin Kingsale (79 Patrick Dos Reis Tavares), Jeroen Lathouwers, Dyon Rosbergen, Daan Burgering, Nasreddine Harrass (70 Kevin Soares Brazao Goncalves), Denzel dos Santos, Rick Burgering

rfwbs-sliderfwbs-slide