• Daan en Rick spelen honderdste competitiewedstrijd in Vitesse Delft 1

  Daan (25) en Rick (23) Burgering spelen vier seizoenen lang samen in de hoofdmacht van Vitesse Delft. Vorige week zaterdag speelde Daan zijn 100ste competitiewedstrijd en Rick speelde zijn 100ste wedstrijd afgelopen zaterdag tegen Vv Strijen. De broers komen in een prachtig rijtje te staan tussen Vitesse Delft iconen als Rudi Smit, Maarten Boek, Dion de Lijser en Micha van Dasler. De redactie sprak met de gebroeders Burgering over hun ervaring als broers in het eerste van Vitesse Delft en de hoogtepunten in het shirt van Vitesse Delft.

  1. Praten jullie thuis ook veel over Vitesse Delft?
  Rick: Met Daan praat ik wel veel over Vitesse Delft. Meestal na de training in de auto bespreken we altijd hoe de training ging, maar ook thuis aan de eettafel komt Vitesse Delft meer dan regelmatig terug.
  Daan: We hebben het dan over allerlei dingen die gebeurd zijn of hoe bijvoorbeeld onze ouders naar een wedstrijd hebben gekeken.

  2. Merken jullie dat er voordelen zijn in het veld door het feit dat jullie broers zijn?
  Daan: Dat valt eigenlijk wel mee. Misschien omdat we 2 heel verschillende spelers zijn, zowel onze voetballende kwaliteiten en karakters liggen best ver uit elkaar.
  Rick: Ik wil niet zeggen dat we elkaar blindelings kunnen vinden, maar we weten wel wat elkaars sterke punten zijn en wat de ander graag wilt in het veld. Daarnaast zal ik als we het moeilijk hebben in het veld, wel snel naar Daan toe stappen om advies te geven of te vragen, zodat we weer in ons spel kunnen komen. Niet alleen omdat hij aanvoerder is, maar ook doordat ik hem in staat acht het team dan aan te sturen.

  3.Behandelen jullie elkaar in het veld als broers of als teamgenoten?
  Rick:
  Ik zie Daan in het veld als broer en dat zal ook niet snel veranderen. Hierdoor ben ik ook wat kritischer op hem als op anderen, omdat ik weet wat hij kan. Dit resulteert af en toe in discussies op trainingen, waardoor trainer John Hage ons soms liever niet bij elkaar zet in een oefening haha.
  Daan: Ik zie Rick wel echt als mijn broertje, ook in het veld. Daarom baal ik er ook wel van als het niet zo goed gaat bij hem, omdat ik weet wat hij allemaal kan. Daar hebben we af en toe wel eens een woordenwisseling over, maar dat is vaak snel over haha. In het veld stappen we ook vaker naar elkaar toe dan naar iemand anders als het even niet loopt. We bespreken de situatie en proberen dan de beste oplossing te vinden voor dat moment.

  4.Wat vinden jullie elkaars beste kwaliteit en grootste verbeterpunt?
  Daan: Rick zijn beste kwaliteit is dat hij heel rustig is voor het doel. Niet zomaar rammen op de goal, maar goed kijken wat de keeper en verdedigers doen. Wanneer hij de bal in of rond de 16 heeft, dan is hij altijd gevaarlijk. Eerst was dat alleen met ze voeten, maar daar komt nu langzamerhand zijn hoofd ook bij haha.
  Rick: De beste kwaliteit van Daan is absoluut zijn multi-inzetbaarheid. Er is volgens mij geen positie in het veld die Daan niet heeft gespeeld. Hij bezit zowel de fysieke als technische kwaliteiten om op elke positie voldoende uit de voeten te kunnen. Waar de trainer hem nodig heeft, zal hij staan en dat naar behoren uitvoeren.
  Daan: Zijn grootste verbeterpunt is denk ik dat hij af en toe wat meer mag werken daar voorin. Als het allemaal even niet lukt, dan kan je dat ook aan Rick zien en daar kan hij soms moeilijk uit komen. Wanneer Rick aan het werk is en meters maakt dan is hij een hele vervelende speler om tegen te staan en is hij een gevaarlijke speler voor ons.
  Rick: Zijn grootste verbeterpunt vind ik dat hij het spel meer naar zich toe moet trekken. Hij moet dominanter worden in balbezit en teamgenoten het gevoel geven dat ze de bal bij hem kwijt kunnen. Hij heeft een goede pass en inzicht, maar als je niet aan de bal komt, heb je daar weinig aan.

  5. Hebben jullie ooit een keer tegen elkaar gespeeld?
  Daan: Ja, één keertje. Ik weet de uitslag niet meer precies haha. Maar ik weet nog wel dat Rick helaas die wedstrijd heeft gewonnen.
  Rick: Ik speelde toen bij zondagvereniging V.V. Schipluiden, maar in de O23-competitie kwamen we elkaar tegen. Voor mij was het sowieso een raar gevoel om tegen Vitesse Delft te spelen en al helemaal als je broer er speelt. Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik vooralsnog de enige onderlinge ontmoeting heb gewonnen (3-1) en ook nog belangrijk was met twee doelpunten.
  Daan: Misschien dat ik het daarom een beetje ben vergeten haha.

  6. Doen jullie naast zelf voetballen ook andere activiteiten voor de club?
  Rick: Zeker. Sinds 2011 geef ik al training aan de jeugd. In het seizoen 2017-2018 ben ik voor het eerst hoofdtrainer geweest, namelijk van de O15 lichting. Na een tussenjaar heb ik besloten om komend seizoen weer hoofdtrainer te worden van de O17, maar dit keer samen met Mitchell Gronsveld. Het geeft mij een goed gevoel om iets terug te doen voor de club en daarnaast spelers te begeleiden in hun route naar hopelijk het eerste van Vitesse Delft. Verder heb ik nog jaren lang het minikamp voor de O11 & O9 jeugd mede-georganiseerd en geholpen bij zomerkampen.
  Daan: Ik zit nu sinds een jaar in de feestcommissie en organiseer dan met een groepje een keer in de zoveel tijd een feest op de club. Tijdens die feesten en soms op een andere zaterdag sta ik ook achter de bar. Daarnaast heb ik nog geholpen met het organiseren van het minikamp voor de jeugd. Dit doe ik nu al een jaar of 10.

  7. Wat zijn jullie hoogtepunten in het eerste van Vitesse Delft?
  Rick:
  Dat was voor mij de HV-cup campagne van 3 seizoenen geleden. De wedstrijden tegen DHC, Quick en de finalewedstrijd tegen Westlandia. Ook de play-offs wedstrijden voor promotie naar de eerste klasse tegen DSO, Westlandia en VELO. Na een maand blessureleed weer terug in de basis en gelijk 3x scoren en winnen is voor mij ook een mooi hoogtepunt in het eerste van Vitesse Delft.
  Daan: Mijn eerste wedstrijd in het eerste is natuurlijk een hoogtepunt en de kampioenswedstrijd. Ondanks dat ik dat jaar weinig heb gespeeld, trainde ik wel elke week mee. Ik begon de wedstrijd als supporter en mocht vervolgens wel de laatste minuten vanaf de bank volgen. Dat gevoel bij het laatste fluitsignaal was echt heel goed. Het hele Haaglanden Cup toernooi in 2017. In de kwartfinale winnen van DHC waarin ik ook mocht scoren. In de halve finale Quick met 4-1 verslagen in misschien de beste wedstrijd die we met het eerste hebben gespeeld. En dan in de finale net aan verliezen van Westlandia, waar we zeker niet onder deden voor een ploeg dat 3 klassen hoger speelt. De sfeer en support die van onze supporters kwam, was echt geweldig. Ik zal de wedstrijd tegen CSW (2017/18) ook nooit vergeten waar ik mijn eerste doelpunt maakte. Ik begon op de bank en mocht voor de rust nog invallen. In de tweede helft scoorde ik met een afstandsschot de aansluitingstreffer. Helaas konden we die wedstrijd niet winnend afsluiten. Vanaf die wedstrijd ben ik een vaste waarde in het eerste geworden. Mijn 100e competitiewedstrijd van vorige week is ook een hoogtepunt. Het was geen mooie wedstrijd om te zien, maar wel een hele mooie mijlpaal voor mij persoonlijk. En nu op naar de volgende 100 in het rood-zwart.

rfwbs-sliderfwbs-slide